Naukowcy odkryli, że alkaliczna żywa woda działa jak najlepszy przeciwutleniacz, zapobiega starzeniu się organizmu, i pozytywnie wpływa na żołądek i inne narządy wewnętrzne.
Jeśli środowisko naszego organizmu jest zakwaszone, tworzą się w naszym wnętrzu warunki odpowiednie do namnażania bakterii i wirusów. Kiedy w naszym organizmie rozwijają się bakterie i wirusy, czujemy się osłabieni, odczuwamy brak energii, chorujemy, nasilają się różne bóle.
Taka sytuacja pogarsza się z dnia na dzień - jeśli tylko nie zechcemy temu zapobiec. Pamiętajmy, że wirusy i bakterie powodują choroby, często zagrażające naszemu życiu!
W naszych czasach nikogo nie dziwią nastolatkowie z kamieniami nerkowymi, czy trzydziestoletni mężczyźni cierpiący na cukrzycę. Na dnę moczanową zaczynają chorować dwunasto- i trzynastolatkowie. Większość chorób cywilizacyjnych jest wynikiem niezdrowej diety - przede wszystkim spożywania słodkich gazowanych napojów, alkoholu chemicznie 'uszlachetnianego', produktów zakwaszających (mięso, słodycze, jajka, woda butelkowana albo przefiltrowana metodą odwróconej osmozy i in.), których nie równoważymy produktami zasadowymi (tj. warzywa, owoce, grzyby, zielona herbata, jonizowana woda alkaliczna).
Żywa woda wspomaga nasze zdrowie
- Żywa woda pomaga w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej naszego organizmu.
- Poprawia zdolność naszego organizmu do wchłaniania niezbędnych i dobroczynnych składników odżywczych.
- Zapewniając szybsze nawodnienie, pomaga skuteczniej regulować ciepłotę naszego ciała.
- Poprawia funkcjonowanie organizmu oczyszczając nasze komórki.
- Wzmacniając system immunologiczny, chroni przed chorobami i pomaga je zwalczyć.
- Dokonuje detoksykacji naszych komórek znacznie skuteczniej i szybciej, aniżeli zwykła woda pitna
- Żywa woda zapewnia doskonałe nawodnienie i odżywienie na poziomie komórkowym.
Konkretne, wymierne korzyści
- Wyrównanie ciśnienia krwi
- Obniżenie poziomu cukru u diabetyków
- Poprawa stanu w przypadku alergii, astmy, kataru siennego, pokrzywki i atopowego zapalenia skóry
- Zwiększone krążenie obwodowe w przypadku martwicy tkanek
- Obniżenie poziomu bilirubiny w krwi, szczególnie u noworodków
- Obniżenie stężenie kwasu moczowego u pacjentów z dną moczanową
- Poprawienie funkcjonowania wątroby
- Działanie wspomagające w przypadku zapalenia trzustki (pankreatitis)
- Powstrzymywanie przewlekłej biegunki, np. po resekcji żołądka
- Znacząca poprawa stanu w przypadku wrzodów dwunastnicy (wrzody nie wracają!)
- Działanie wspomagające przy przewlekłym zapaleniu jelit
- Zwalczanie hemoroidów
Woda zasadowa pomaga w utrzymaniu kwasowo-zasadowej równowagi naszego organizmu
Nie jest żadną tajemnicą, że odczyn pH żywności, którą spożywamy istotnie wpływa na pH naszego organizmu. Z medycznego punktu widzenia szczególne istotne jest pH naszych płynów ustrojowych i komórek. Diabetyk, czy nie, każdy człowiek powinien stosować zdrową, zrównoważoną, opartą o zasady poprawnego łączenia produktów, dietę. W trosce o nasze zdrowie monitorujemy wartość kaloryczną, zawartość tłuszczów, węglowodanów czy białek a zapominamy o najważniejszym - o pH spożywanych produktów, i o tym, w jaki sposób owo pH wpływa na równowagę kwasowo-zasadową naszego organizmu!
Równowaga kwasowo-zasadowa to stan, kiedy nasz organizm pozostaje w dynamicznej, kontrolowanej równowadze pomiędzy kwasami i zasadami. Większość osób cierpiących na cukrzycę ma zakwaszony organizm, co objawia się np. nadmiernym odkładaniem tłuszczów czy proliferacją grzybów i drożdży, a skutkuje koniecznością przyjmowania większych dawek insuliny. Oprócz diety, która powinna dostarczać nam potraw zasadowych i kwaśnych w stosunku, odpowiednio, 8 : 2, konieczna jest odpowiednia profilaktyka oparta o jakże prostą metodę, jaką jest picie wody o zasadowym pH, żywej wody alkalicznej! Dzienne spożycie płynów powinno równoważyć dzienny ich ubytek. Po to, by zaszło prawidłowe i skuteczne oczyszczenie organizmu, człowiek powinien codziennie pozbyć się i przyjąć ok. 2 litrów wody.
Idealne pH wody dostarczanej naszym organizmom wynosi ok. 8 i więcej. Niestety, żadna z butelkowanych wód nie jest w stanie tego zapewnić. Co ciekawe, najbliżej wymaganych parametrów jest woda z kranu. Wymaga ona jednak udoskonalenia poprzez jej jonizację. Obserwuje się, że osoby cierpiące na cukrzyce, pijąc alkaliczną żywą wodę, stopniowo zmniejszają dawki przyjmowanej insuliny. Jest to niezwykle optymistyczne!
Dobroczynny wpływ wody alkalicznej na nasz organizm jest dobrze udokumentowany przez różne publikacje specjalistyczne i popularnonaukowe. Zakwaszeniu organizmu towarzyszy przede wszystkim hipoglikemia oraz namnażanie się komórek nowotworowych. Zakwaszone środowisko naszego organizmu powoduje rozszerzenie naczyń krwionośnych, co spowalnia krążenie krwi i powoduje niedotlenienie komórek. Niedotlenienie niekorzystnie wpływa z kolei na pracę komórek, w tym przede wszystkim leukocytów, obniżając tym samym naszą odporność.
Prof. Felicia Drury Kliment pisze w swojej książce pt. „The Acid Alkaline Balance Diet”: „Minerały alkaliczne są niezbędne do neutralizacji kwaśnych produktów przemiany materii, które są produktem ubocznym nieprawidłowej diety i przejadania się. Jeśli dawka minerałów zasadowych jest niewystarczająca, nic nie jest w stanie zneutralizować zakwaszenia organizmu. Niektóre kwasy tłuszczowe są odkładane w postaci tkanki tłuszczowej, inne zamieniają się w cholesterol albo kwas mlekowy. To zwiększa zakwaszenie krwi i limfy, a w efekcie powoduje przyrost masy ciała! Jest to wywołane spowolnionym metabolizmem i niepełnym spalaniem substancji odżywczych.“