Jakość wody ma znacznie

Jesteśmy tym co jemy, ale w szczególności tym co pijemy - mówi stare wschodnie powiedzenie. Pasteur natomiast uważał, że: sami wypijamy 90% naszych chorób. Dzieje się tak, bo to co człowiek je i pije staje się zadadniczą częścią jego organizmu, w tym również chorób.

 

Woda, która dociera do naszych domów często jest bardzo "twarda" i zawiera wiele substancji (chlor) stosowanych w rurociągach do jej "uzdatnienia", a więc jest ona pozbawiona patogennych mikroorganizmów.

 

Jaka woda jest najlepsza dla zdrowia?

 

Ogólna twardość wody, wskazująca na ilość substancji zawartych w wodzie. Czym wyższa jest pozostałość stała (w Warszawie średnio 300-550 ,we Włoszech osiąga ok. 500 mg na litr), tym bardziej przeciążone są organy służące do filtrowania i oczyszczania (wątroba i nerki).
PH, które w wodzie dostępnej w sprzedaży, najczęściej jest kwaśne w wyniku obecności substancji kwaśnych takich jak azotyny i azotany.
Pojemnik, ponieważ powszechnie stosowane butelki plastikowe, jeśli zostaną narażone na działanie źródła ciepła, wydzielają do wody substancje zanieczyszczające.
Rodzaj użytego plastiku: różnice można rozpoznać po symbolu i numerze obecnym na dnie (należy unikać: 7 pvc i 6 pS).
ORP czyli potencjał oksydoredukcyjny, który zapewnia właściwości antyoksydacyjne wody.

 

Jeśli naprawdę nie można postąpić inaczej, zalecamy zakup wody w butelkach z PET posiadających oznakowanie BPA free (potencjalnie szkodliwy składnik). Optymalnym rozwiązaniem jest zawsze szklana butelka, w pełni atoksyczna i nie zmieniająca właściwości.

 

Serwis JONIZATORY.EU poleca